• Opdrachtgever
  • UWV

``De mogelijkheid om te werken met diverse inhoud, opdrachtgevers en omgevingen trok me sterk aan``

Dit artikel is eerder gepubliceerd op Consultancy.nl.

Sinds tien maanden is Joa Smits business consultant bij Mobilee. Eerder werkte hij jarenlang als projectmanager en docent bedrijfskunde. Samen met Joa blikken we terug op zijn overstap, zijn start, zijn werkzaamheden, de cultuur van Mobilee en meer.

“Meer afwisseling in projecten en werk” – deze behoefte vormde een belangrijke drijfveer voor Joa Smits om in februari van dit jaar de overstap te maken naar de consultancy. Zijn wens was het vinden van een rol waarin hij strategie en verandermanagement met elkaar zou kunnen combineren.

“Ook de mogelijkheid om te werken met diverse inhoud, opdrachtgevers en omgevingen trok me sterk aan”, trapt Joa af.

Uitjes Mobilee management & advies
Taartenbak-workshop met collega’s Mobilee

Zijn wens zou in vervulling gaan bij Mobilee. “Wat Mobilee voor mij onderscheidend maakte, was niet alleen de kans om strategie en verandermanagement te combineren, maar ook de directe klik die ik voelde tijdens de sollicitatiegesprekken. De informele sfeer op kantoor en de persoonlijke interesse in mij als sollicitant waren doorslaggevend voor mijn beslissing.”

Met zijn keuze voor Mobilee kwam Joa terecht bij een werkgever met een uitstekende reputatie in de markt. Het team van het in Utrecht gevestigde adviesbureau telt circa 75 professionals en is gespecialiseerd in het helpen van klanten met het realiseren van digitale transformatievraagstukken en -programma’s.

Vliegende start

Enthousiast kijkt Joa terug op zijn eerste week bij het adviesbureau, inmiddels alweer tien maanden geleden: “Mijn Mobilee-reis begon met een intakegesprek bij het UWV voor een potentiële opdracht. Het verliep soepel en al snel kon ik van start gaan bij de opdrachtgever.”

Zijn eerste week besloot Joa echter door te brengen bij Mobilee, om zijn collega’s en het bureau eerst beter te leren kennen. “Deze periode bood me de gelegenheid om me grondig voor te bereiden voordat ik mijn opdracht bij het UWV aannam.”

Het zou een vliegende start worden voor Joa, die uitstekend werd opgevangen: “Vanaf mijn eerste week werd ik gekoppeld aan een senior consultant die me coachte en hielp bij mijn professionele groei. Maar wat me nog meer opviel, was dat iedereen bereid is om met je mee te denken, ongeacht de complexiteit van de situatie. Dit ondersteunde niet alleen mijn start bij mijn opdracht, maar ook mijn ontdekking van Mobilee als organisatie.”

Uitdagende rol

In die opdracht voor UWV werkt hij als projectmanager momenteel aan een project dat zich richt op de menselijke maat in de dienstverlening. “We baseren onze verbeteringen op klantreisonderzoeken, waarbij we reageren op de directe behoeften van de cliënten. Onze focus ligt op het ontwikkelen van een modern betaalmiddel en een Mijn-omgeving voor de doelgroep zzp’ers.”

“Mijn rol is uitdagend en inhoudelijk anders dan wat ik voorheen deed”, geeft Joa aan. Toch komt zijn ervaring als docent bedrijfskunde hem in zijn nieuwe rol uitstekend van pas. “Het vermogen om de inhoud te beheersen, mensen te overtuigen van de toegevoegde waarde en groepen te begeleiden waren vaardigheden die ik als docent veelvuldig gebruikte. Nu blijken deze vaardigheden van onschatbare waarde te zijn bij het organiseren van werksessies om requirements in kaart te brengen.”

“Mobilee ondersteunt me bij het duiden van mijn ambitie.”

Naast zijn klantopdracht draagt Joa ook intern bij Mobilee zijn steentje bij: “Intern ligt mijn interesse vooral bij het thema ‘wendbaar realiseren’. Ik zie dat veel organisaties vasthouden aan langetermijnplannen, terwijl wendbaar blijven en snel kunnen schakelen vaak efficiënter is. Het vermogen om als organisatie wendbaar te blijven maakt het mogelijk om op tijd te kiezen voor betere oplossingen.”

Informele en mensgerichte cultuur

Met inmiddels ruim driekwart jaar op de teller, heeft Joa de cultuur binnen Mobilee volledig in zich kunnen opnemen. Een cultuur die hem nog altijd uitstekend bevalt.

“Wat Mobilee onderscheidt, is de informele en mensgerichte cultuur. Eigen initiatief en eigenaarschap staan centraal”, geeft hij aan. “Deze waarden, die ik al voor mijn start bij Mobilee in de vacatures las, blijken in de praktijk echt te kloppen. Ontwikkeling staat bij Mobilee centraal, collega’s helpen elkaar graag, en er wordt veel gedaan om gezamenlijk aan de groei van het kantoor te werken.”

En die sterke onderlinge band tussen de collega’s komt ook op andere manieren tot uiting. “Naast de officiële activiteiten, worden er ook door collega’s zelf veel initiatieven ontplooid, van gezamenlijk zeilen tot wijnproeverijen en natuurlijk borrels. Alle activiteiten zijn vrijblijvend, maar bijzonder gezellig!”

Groei, uitdaging en voldoening

Gevraagd naar zijn toekomstambities, geeft Joa aan dat hij zich verder wil ontwikkelen als projectmanager en verschillende organisaties en omgevingen wil ontdekken. “Mobilee ondersteunt me bij het duiden van mijn ambitie en helpt me bij het plannen van mijn volgende opdrachten en trainingen tijdens onze sparsessies en gesprekken.”

Voor aanstormend talent dat een stap naar de consultancy overweegt, heeft Joa tot slot nog een tip: “Zorg dat je goed geïnformeerd bent over de markt. Praat met ervaren consultants en lees zoveel mogelijk over het vakgebied. Er zijn veel verschillende organisaties binnen de consultancy, elk met hun eigen werkwijze. Ga in gesprek, wees open en eerlijk over je voorkeuren en verwachtingen. Dit zal leiden tot een samenwerking die het beste bij je past.”

“Mijn Mobilee-reis tot nu toe is er een van groei, uitdaging en voldoening. Ik kijk uit naar wat de toekomst in de consultancy bij Mobilee nog meer te bieden heeft”, besluit de business consultant.

Vacatures

Data analist consultant
Business analist consultant Utrecht