Allrounder Richard

Richard werkt alweer een tijd bij Mobilee. Bij klanten heeft hij verschillende rollen die vaak op het scheidingsvlak zitten tussen proces en organisatie, mens en informatievoorziening. In zijn vrije tijd trekt hij er vaak op zijn racefiets of mountainbike op uit of duikt hij graag de keuken in.

Bedrijfsinformatica en verandermanagement

Richard is geboren in Rotterdam en via omzwervingen in binnen- en buitenland uiteindelijk met vrouw en kinderen (2 jongens) in Vleuten terecht gekomen. Het is fijn wonen in Vleuten omdat zowel het groene hart als de stad Utrecht op een steenworp afstand liggen. Zijn studie Bedrijfsinformatica heeft hij in Enschede gedaan. Destijds liep hij per toeval tegen deze studie aan en is sinds zijn afstuderen in dit vakgebied gebleven. Na zijn studie, na 2 jaar dienstplicht, is bij Defensie blijven werken bij de IT-dienstverlener van de Landmacht. Hij werkte toen bij een afdeling kwaliteitszorg en hield zich bezig met de kwaliteit van software-ontwikkeling. Voornamelijk het verandercomponent van het werk interesseerde Richard en daarom is hij toen overgestapt naar een organisatie-adviesbureau waar hij veel projecten heeft gedaan op het gebied van, de combinatie tussen, IT en organisatie-ontwikkeling.

In de tijd dat veel organisatie-adviesbureau’s groot groeiden zocht Richard juist naar een organisatie-adviesbureau waarbij meer oog was voor de medewerker in de organisatie. Zo is Richard bij Mobilee terecht gekomen.

Hoe typeer jij jezelf als werknemer?

Ik ben een adviseur/projectleider die graag maatwerk levert aan de klant. Geen klant en geen vraag is hetzelfde, dus het steeds weer in teamverband analyseren van de klantvraag en een praktische en duurzame oplossing bieden én implementeren bij de klant is waar ik energie van krijg.

In de afgelopen jaren heb ik bij veel bij uitvoeringsinstanties projecten en opdrachten uitgevoerd: onder andere bij CAK, UWV, Belastingdienst en Gemeente Den Haag. Dit zijn organisaties die midden in de maatschappij staan en vaak in een uitdagend krachtenveld acteren. Deze bedrijven staan ook vaak in de publieke belangstelling waardoor de druk en focus op het leveren van een resultaat extra groot is. Dat vind ik interessant en uitdagend om in die context mijn bijdrage te mogen leveren.

Wat ik verder leuk aan het werken als adviseur/projectleider vind is enerzijds vanuit de ambitie/strategie van de klant een praktische oplossing te bieden die duurzaam is en waar de klant nu wat aan heeft.

Waarom heb je gekozen voor Mobilee?

Mobilee’er neemt niet alleen zichzelf heel serieus: ook de vraagstelling en problematiek bij de klant wordt zeer serieus genomen.

Ik koos voor Mobilee omdat het meteen voor mij duidelijk werd dat ze heel gericht waren op de medewerker en zoveel mogelijk op zoek zijn naar de klik tussen de opdrachtgever en de consultant. Er is ook heel veel respect tussen collega’s. De professionaliteit staat op een hoog niveau binnen de organisatie en de drive om kwaliteit te leveren, intern en extern, is uitzonderlijk om te zien. De Mobilee’er neemt niet alleen zichzelf heel serieus: ook de vraagstelling en problematiek bij de klant wordt zeer serieus genomen. Feedback richting elkaar maar ook richting de klant vindt open en transparant plaats. Dit werkt gewoon heel fijn en zie je terugkomen in alle facetten binnen de organisatie en dienstverlening.

Je ziet ook dat nieuwe werknemers heel hartelijk worden ontvangen. Er wordt meteen een buddy en HR-manager toegewezen zodat vragen en wensen vanuit de medewerker goed belegd worden binnen de organisatie. Er is enorm veel interesse in elkaar en men denkt proactief mee over vragen die er spelen binnen de organisatie. Misschien cliché maar het voelt simpelweg als een tweede groep vrienden.

Wat was tot nu toe je hoogtepunt binnen Mobilee?

Mijn hoogtepunt binnen Mobilee zou zijn de opdracht die ik enkele jaren geleden heb uitgevoerd bij de Gemeente Den Haag. Hier mocht ik een reorganisatie begeleiden voor de dienst SZW (Sociale Zaken en Werkgelegenheidsprojecten). Niet alleen keek ik naar de structuur binnen de organisatie maar ook naar het hele dienstverleningsconcept en het proces dat daarachter lag. Hoe gaat de Gemeente Den Haag in de dienstverlening om met haar bewoners? In dit analyse- en projectmanagementvraagstuk vond ik de betrokkenheid vanuit de organisatie, haar medewerkers en mijn opdrachtgever bijzonder groot. In de uitvoering klopte gewoon alles en waren bijvoorbeeld OR, communicatie en HR volledig betrokken.

Waar ligt je expertise? Waarin heb je je ontwikkelt?

Mijn expertise ligt in het mee kunnen denken en kunnen sparren op strategisch niveau met de opdrachtgever en het vertalen naar wat dat betekent in de praktijk. Ik maak graag de vertaling naar de praktijk in een multidisciplinaire groep zodat een integrale oplossing wordt geboden. Wat ik daarbij leuk vind is om “grote” vraagstukken klein te maken.

Ik maak graag de vertaling naar de praktijk in een multidisciplinaire groep zodat een integrale oplossing wordt geboden.

Waar ik verder veel energie in steek is gedegen stakeholdermanagement en goede communicatie in de opdrachten die ik uitvoer. Ik vind het belangrijk om alle partijen goed in beeld te hebben en in te kunnen schatten wat hun positie is ten opzichte van de verandering die moet worden doorgevoerd. Ik ben van mening dat daardoor het effect en resultaat van mijn projecten beter is.

Welke ontwikkelingen/trends zie jij binnen je vakgebied?

Agile werken en SAAS zijn trends/ontwikkelingen die ik zie bij de klanten waar ik rondloop. Verder zie ik dat klanten meer en meer inzicht willen hebben “hoe ze het eigenlijk doen”. Inzicht hebben in de kwaliteit van hun processen en output daarvan is waar steeds meer behoefte aan is. Het implementeren van meer datagedreven werken heeft een behoorlijke impact op de werkwijze en processen bij en van de klant. Zeker niet alleen voor de informatievoorziening-functie, maar alle bedrijfsfuncties moeten hierin mee.

Welke uitdagingen zie jij vaak langskomen bij opdrachtgevers?

Bij veel bedrijven zie ik dat er veel initiatieven worden gestart, maar dat het lastig is om de initiatieven af te maken, het gewenste resultaat op te leveren. Dit heeft mijns inziens een heleboel oorzaken. Eén daarvan is dat er onvoldoende overzicht is en tijd wordt geïnvesteerd om dit te maken van alle initiatieven of projecten die nodig zijn om de doelstellingen die in de visie zijn omschreven te realiseren. Er wordt onvoldoende vanuit een visie of jaarplan gewerkt en veel op korte termijn gedacht. Hierdoor is er onvoldoende overzicht in of er bijvoorbeeld voldoende capaciteit van de gevraagde disciplines of functies is in een organisatie zijn om alle initiatieven of projecten te realiseren en om duidelijke keuzes te maken in wat wel en wat niet uit te voeren/prioriteiten te stellen.

Vacatures

Data analist consultant
Business analist consultant Utrecht