• Opdrachtgever
  • LMC-VO
  • Rotterdam (hybride)

Iedereen binnen Mobilee kan zichzelf zijn

Dit artikel is eerder gepubliceerd op Consultancy.nl.

Als kind kon Floris Gijzen moeilijk omgaan met verandering. Later heeft hij er zijn werk van gemaakt. Vanuit een psychologische achtergrond begeleidt hij al jarenlang organisatieverandering. Sinds ruim een jaar doet hij dat vanuit Mobilee. We spraken Floris over zijn ervaringen bij het bureau en zijn visie op het vak.

Technologie en psychologie. Op het eerste gezicht lijken dit harde en zachte vakgebied bijna diametraal tegenovergesteld. Maar in een samenleving die steeds verder digitaliseert is het essentieel dat mensen de voortdurende verandering blijven bijbenen – en dat is waar technologie en psychologie elkaar ontmoeten.

Floris Gijzen weet er alles van. Ruim tien jaar geleden studeerde hij af in arbeids- en organisatiepsychologie, en sindsdien zet hij zijn expertise in om organisaties en hun medewerkers vooruit te helpen. Daarbij verschoof zijn focus gaandeweg steeds meer naar digitale transformatieprojecten – maar altijd vanuit een mensgerichte benadering.

“Als arbeids- en organisatiepsycholoog ben ik geïnteresseerd in mensen, gedrag en verandering”, vertelt Floris. “Als kind kon ik namelijk helemaal niet goed omgaan met veranderingen. En wat blijkt: de meeste mensen vinden veranderingen spannend. Het tast namelijk de veiligheid, het vertrouwen en de voorspelbaarheid van vaste routines aan die in de hedendaagse veranderende maatschappij wel een bepaalde rust geven.”

“Weerstand op veranderingen is dus heel menselijk en zelfs ook heel erg goed”, geeft hij aan.

In de digitale wereld van de 21e eeuw is het echter ook van groot belang door die weerstand heen te kunnen breken. En dat is waar Floris mensen bij helpt. “Laten we eerlijk zijn: de enige constante is dat alles verandert – en tegenwoordig zelfs in rap tempo. Door mijn mensgerichte aanpak weet ik snel te doorgronden waar de weerstand zit, maak ik dat bespreekbaar en ben ik in staat om dit om te buigen naar constructief meedenken naar een nieuwe situatie.”

Vertaler binnen organisaties

Sinds maart vorig jaar doet Floris dit bij Mobilee. Hij maakte de overstap vanuit paraDIGMA Groep, een groep bedrijven gericht op de duurzame inzetbaarheid van medewerkers.

“Daar heb ik negen jaar gewerkt en had ik het eigenlijk heel erg goed”, vertelt hij. “Maar ik was eraan toe om mijn horizon te verbreden in het projectmanagent en me te omringen door gelijkgestemden, om met elkaar verder te ontwikkelen. Ik was op zoek naar een plek waar ik opnieuw veel vrijheid en vertrouwen zou krijgen en waar veel belang werd gehecht aan een fijne werksfeer.”

Die plek vond hij dus in Mobilee, waar hij zich als consultant richt op het samenbrengen van technologie en organisatie. “Ik bevind me graag op het snijvlak van business en IT, in de rol van ‘vertaler’. Deze beide werelden spreken, in mijn ervaring, een andere taal. Het begeleiden van deze samenwerking is essentieel om (digitale) veranderprocessen goed te laten uitvoeren en landen, zodat het ook echt de meerwaarde krijgt voor de business.”

“Ik bevind me graag op het snijvlak van business en IT, in de rol van ‘vertaler’”

De digitale roadmap

Al gauw na zijn start kon hij hier vol mee aan de slag bij LMC-VO, een Rotterdamse stichting met 23 scholen in het voortgezet onderwijs. Daar heeft hij inmiddels verschillende digitaliseringsprojecten afgerond – en hij is nog niet klaar.
“Aanvankelijk heb ik een analyse- en adviesopdracht uitgevoerd op het project van BringYourOwnDevice. Per september vorig jaar ben ik gevraagd om ook de uitvoering van dat advies te gaan begeleiden in de vorm van een Europese aanbesteding. Daarvan zitten we nu in de afrondende fase. Om de cirkel rond te maken, zal ik ook de implementatie gaan begeleiden de komende maanden.”

“Naast dit grote project begeleid ik binnen LMC-VO ook nog vier andere kleine projecten, zoals updates van systemen en applicaties. Sinds het begin van dit jaar bouw ik ook mee aan het portfoliomanagement, zodat de projecten op de digitale roadmap geprioriteerd kunnen worden.”

Mobilee is van ons allemaal

Genoeg mooie uitdagingen dus, dat eerste jaar. En ook met de fijne werksfeer die hij zocht zit het goed, zo kan hij inmiddels tevreden concluderen: “De ontspannen sfeer in de sollicitatiegesprekken is in het dagelijkse werk meer dan geëvenaard.”

“De cultuur is informeel en gericht op persoonlijke aandacht”, licht hij toe. “Het lijkt vaak meer op een club van vrienden. En de platte organisatiestructuur en vriendelijke collegiale omgeving bieden iedereen de ruimte om mee te denken en bouwen aan het bedrijf. Mobilee is van ons allemaal.”

Vacatures

Data analist consultant
Business analist consultant Utrecht