Hoe word je een data (analist) consultant?

Er bestaat geen specifieke opleiding voor data analist consultant. Vaak wordt van kandidaten verwacht dat zij een hbo- of universitaire opleiding hebben afgerond op het gebied van economie, wiskunde, IT of bedrijfskunde. Er zijn wel diverse onderwijsinstellingen die leertrajecten aan bieden op het gebied van data zoals de bachelor opleiding Data Science. Bovendien worden er diverse cursussen aangeboden die jou kunnen helpen om relevante kennis op te bouwen met betrekking tot database-structuren, analysemethodes en analyseprogramma’s zoals Python en SAS.

Wat verdient een data (analist) consultant?

Het gemiddelde salaris voor een data analist in Nederland ligt rond de €3.350 per maand. Salaris kan afhankelijk zijn van ervaring, locatie en bedrijf. Bij Mobilee ligt dit salaris tussen €3.000 en €6.500 bruto per maand afhankelijk van je ervaring. Benieuwd wat jij met jouw ervaring als data (analist) consultant kunt verdienen bij Mobilee? Neem contact op met Samira.

Waarom werken in de consultancy als data consultant?

Je maakt als consultant veel verschillende type organisaties mee. Doordat Mobilee ook veel voor maatschappelijk relevante organisaties werkt, maak jij impact op de levens van 17 miljoen Nederlanders. Wil je nu meer weten over het werk als consultant data analist? Kijk dan ook bij de pagina over capaciteiten en vaardigheden van een data (analist) consultant.

Ben je nu benieuwd wat collega’s van Mobilee het leukste vinden aan hun functie als data analist? Lees dan de persoonlijke verhalen van consultants over hun functie.

Het verschil tussen een business analist en een data consultant

Data analisten en business analisten helpen beiden bij het stimuleren van data-gestuurde besluitvorming in hun organisaties. Data analisten werken voornamelijk met de data zelf, waar een business analist meer betrokken is bij het verzamelen van de behoefte en het aanbevelen van optimalisaties en oplossingen. Business analisten en data analisten kunnen soms eenzelfde rol vervullen en bedrijven gebruiken de termen soms ook door elkaar. Beide analisten gebruiken data om zakelijke beslissingen te verbeteren maar zij doen dat wel op verschillende manieren.

Data analisten verzamelen, controleren, analyseren, visualiseren en presenteren bestaande gegeven om zakelijke beslissingen te ondersteunen. Een data analist gebruikt data om een vraag te beantwoorden en om besluitvormers te kunnen adviseren. Een business analist helpt met het identificeren van problemen, mogelijkheden en oplossingen en doen dat onder andere door processen te evalueren, medewerkers te interviewen om verbeteringen te identificeren maar houden zich bijvoorbeeld ook bezig met het trainen en coachen van medewerkers in nieuwe systemen.

Meer weten over de rol van de data consultant? Kijk dan ook eens bij de capaciteiten, vaardigheden en loopbaantraject van een de data (analist) consultant.

Vacatures

Data analist consultant
Business analist consultant Utrecht