Aan de slag als business analist (consultant). Wat houdt het eigenlijk in?

Als business analist zorg je met jouw kennis en kunde voor succesvollere organisaties. Bij Mobilee doe je dit als business analist consultant. Consultant ben je omdat je energie krijgt van het verbeteren van prestaties, het begeleiden van een verandermanagementtraject of bijvoorbeeld graag strategische initiatieven begeleid.

Bij Mobilee richten we ons op het realiseren van digitale transformatie. Als consultant help jij organisaties bij het sneller, slimmer en goedkoper organiseren van hun bedrijfsvoering, op het snijvlak van business en IT. Business analist consultant word je niet zomaar: er zijn verschillende elementen waar je rekening mee moet houden als je een carrierswitch naar consultant wilt maken of juist geïnteresseerd bent in een baan bij Mobilee management & advies. Wil je nu aan de slag gaan als business analist consultant bij Mobilee? Bekijk dan de vacature business analist consultant.

Wat is een business analist (consultant)?

Volgens Mobilee bestaat business analyse uit drie basisonderdelen:

  1. Het vermogen om behoeften te vertalen naar passende oplossingen en de juiste veranderstappen om maximale waarde te creëren;
  2. Het ‘gidsen’ van de leiders in een organisatie bij het maken van keuzes;
  3. Het flexibel inzetten van een scala aan handige analysetools en analysetechnieken.

Een business analist ondersteunt de organisatie op het gebied van deze drie basisonderdelen. Hij houdt zich naast het onderzoeken en analyseren van bedrijfsprocessen ook bezig met het inrichten en verbeteren van deze bedrijfsprocessen. Daarnaast brengt een business analist de behoeften, wensen en eisen vanuit de organisatie in kaart en werpt een kritische blik op business strategie en processen.

Waarom zou je consultant willen zijn?

Als consultant voorzie je bedrijven en individuen van advies. Je helpt organisaties om hun processen en systemen te verbeteren door te analyseren hoe ze presteren. Consultants kunnen binnen verschillende disciplines actief zijn. Wat een consultant precies doet, is afhankelijk van het vakgebied waarbinnen de consultant werkzaam is en wat zijn/haar expertise is. Als consultant ben je vaak bezig met het uitvoeren van grondige analyse naar een probleem of proces binnen een bedrijf. Na onderzoek volgt vaak een adviesplan of worden verschillende scenario’s aan opdrachtgever voorgelegd. Implementatie kan ook een onderdeel zijn van de werkzaamheden van een consultant. Het is afhankelijk van de opdracht of een consultant dit onderdeel ook uitvoert.

Als je energie krijgt van het analyseren en doorgronden van een probleem of proces en je het leuk vindt het echte probleem boven wat er te halen, dan kan consultancy echt iets voor je zijn. Je beschikt naast analytische vaardigheden en een kritisch denkvermogen ook over adviesvaardigheden. Je bent goed in het opbouwen en onderhouden van relaties en bent in staat te beïnvloeden en onderhandelen. Je bent resultaatgericht, hebt aanpassingsvermogen, je kunt goed luisteren, bent mondeling vaardig en overtuigend. Naast deze persoonlijke kwaliteiten heb je ook inhoudelijke kennis en ervaring nodig. Je kunt hierbij denken aan bijvoorbeeld kennis over projectmanagement, stakeholdermanagement, business- en procesmodellering, portfoliomanagement en requirements engineering.

Binnen welke branches zie je vaak de functie business analist (consultant) terugkomen?

Als business analist heb je een veelzijdig beroep en je zorgt ervoor dat bedrijfsprocessen soepeler verlopen. Bovendien is business analyse een breed vakgebied met verschillende soorten toepassingen. Dit kan in elke branche. Bij Mobilee ga je als business analist consultant veel aan de slag binnen de (semi) overheid, uitvoeringsinstanties, onderwijs, financiële dienstverlening, energie en binnen de zorg. Zie ook de klanten waar wij voor werken.

Wat doet een business analist (consultant)?

Een business analist identificeert, analyseert en specificeert behoeften van zowel business als de opdrachtgever en communiceert deze als bruikbare informatie naar een projectteam, leverancier of outsourcer.  De business analist fungeert vaak als schakel tussen de business (de opdrachtgever) en de oplossing (het ontwikkelingsteam). Een business analist is van begin tot eind betrokken bij alle onderdelen uit de Business Change Lifecycle om optimale business waarde te borgen. Een business analist consultant bij Mobilee heeft daarbij oprechte aandacht voor de mens in de organisatie en is een kritische, inhoudelijke kennispartner. Als business analist consultant bij Mobilee spreek je de taal van zowel de business als IT en ben je een verbinder op alle niveaus. Hij of zij is in staat complexe zaken simpel te verwoorden en te visualiseren en beschikt over de nodige adviesvaardigheden en is communicatief sterk.

Een business analist speelt een steeds grotere sleutelrol voor de efficiëntie van de organisatie, processen en IT. Het dichten van de kloof tussen deze werelden is waar het voor een business analist om draait. Alle organisatieniveaus worden hierbij betrokken: strategisch, tactisch en operationeel.

Een business analist in een agile omgeving

Veel organisaties zijn bezig met de transitie naar Agile werken of doen dat al. De business analist heeft normaliter een cruciale rol in een meer klassieke ‘waterfall-omgeving’ en in de context van Agile werken wordt de rol van business analist niet vaak beschreven. Ook in Scrum wordt de business analist niet als specifieke rol benoemd. Maar ook in een Agile (ontwikkel)omgeving is de toegevoegde waarde van een business analist groot en zijn business analisten in de praktijk ook steeds vaker terug te vinden in Agile-projecten. Een business analist kan dan bijvoorbeeld worden ingezet om een analyse op het probleem uit te voeren voordat een ontwikkelteam begint met het ontwikkelen. De business analist fungeert dan als rechterhand van één of meerdere Product Owners. De business analist houdt zich in de beginfase vaak ook tactisch en strategisch bezig met vooronderzoeken, scenario-ontwikkeling, (business)procesanalyses en business cases. Maar ook gedurende de ontwikkeling staat de business analist het team én de business bij met zijn domein expertise en analytische vaardigheden.

Denk je dat de functie van business analist consultant nu goed bij jou zou kunnen passen? 

Bekijk dan de volledige vacature business analist consultant bij Mobilee of lees meer over ervaringsniveau en loopbaantraject en opleidingen en certificeringen van een business analist consultant.

Vacatures

Data analist consultant
Business analist consultant Utrecht
Business consultant