Capaciteiten en vaardigheden van een business analist (consultant)

Wat doet een business analist (consultant)

Als business analist zorg je met jouw kennis en kunde voor succesvollere organisaties. Bij Mobilee doe je dit als business analist consultant. Consultant ben je omdat je energie krijgt van het verbeteren van prestaties, het begeleiden van een verandermanagementtraject of bijvoorbeeld graag strategische initiatieven begeleid.

Business analist consultant word je niet zomaar: er zijn verschillende elementen waar je rekening mee moet houden als je een carrierswitch naar dit beroep of consultant wilt maken. Zo heb je als consultant bepaalde vaardigheden nodig. Lees verder om meer te weten wat dit betekent bij de business analist vacature bij mobilee management & advies.

Business analist (consultant) IT

Als business analist consultant bij Mobilee management & advies houdt jij je bezig met digitale transformatie op het snijvlak van business en IT. Dit betekent dat jij als business analist consultant bij Mobilee de business én IT helpt bij het sneller, slimmer en goedkoper organiseren van de bedrijfsvoering.

Wat doet een business analist (consultant)

Als business analist consultant moet je organisaties ondersteunen op het gebied van drie basisonderdelen.

  1. Het vermogen om behoeften te vertalen naar passende oplossingen en de juiste veranderstappen om maximale waarde te creëren;
  2. Het ‘gidsen’ van de leiders in een organisatie bij het maken van keuzes;
  3. Het flexibel inzetten van een scala aan handige analysetools en analysetechnieken.

De business analist consultant houdt zich naast het onderzoeken en analyseren van bedrijfsprocessen ook bezig met het inrichten en verbeteren van deze bedrijfsprocessen. Daarnaast brengt een business analist de behoeften, wensen en eisen vanuit de organisatie in kaart en werpt een kritische blik op business strategie en processen. Collega’s van Mobilee vertellen je graag meer over hun functie als business analist consultant binnen Mobilee management & advies. Heb jij deze analytische en de vaardigheden om dit te doen voor opdrachtgevers als business analist binnen de zorg of overheid? Bekijk dan de openstaande vacature business analist consultant.

Business analist (consultant) zorg of overheid

Als business analist consultant heb je een veelzijdig beroep en zorg je ervoor dat bedrijfsprocessen soepeler verlopen. Bovendien is business analyse een breed vakgebied met verschillende soorten toepassingen. Dit kan in elke branche. Bij Mobilee ga je als business analist consultant veel aan de slag binnen de (semi) overheid, uitvoeringsinstanties, onderwijs, financiële dienstverlening, energie en binnen de zorg. Zie ook de klanten waar wij voor werken.

Werk voor een erkend bureau

Een business analist in een agile omgeving

Veel organisaties zijn bezig met de transitie naar Agile werken of doen dat al. De business analist heeft normaliter een cruciale rol in een meer klassieke ‘waterfall-omgeving’ en in de context van Agile werken wordt de rol van business analist niet vaak beschreven. Ook in Scrum wordt de business analist niet als specifieke rol benoemd. Maar ook in een Agile (ontwikkel)omgeving is de toegevoegde waarde van een business analist groot en zijn business analisten in de praktijk ook steeds vaker terug te vinden in Agile-projecten. Een business analist kan dan bijvoorbeeld worden ingezet om een analyse op het probleem uit te voeren voordat een ontwikkelteam begint met het ontwikkelen. De business analist fungeert dan als rechterhand van één of meerdere Product Owners. De business analist houdt zich in de beginfase vaak ook tactisch en strategisch bezig met vooronderzoeken, scenario-ontwikkeling, (business)procesanalyses en business cases. Maar ook gedurende de ontwikkeling staat de business analist het team én de business bij met zijn domein expertise en analytische vaardigheden.

Denk je dat de functie van business analist consultant nu goed bij jou zou kunnen passen? Bekijk dan de volledige business analist vacature bij Mobilee of lees meer over ervaringsniveau en loopbaantraject en opleidingen en certificeringen van een business analist consultant.

Functieomschrijving business analist (consultant)

Een business analist identificeert, analyseert en specificeert behoeften van zowel business als de opdrachtgever en communiceert deze als bruikbare informatie naar een projectteam, leverancier of outsourcer.  De business analist fungeert vaak als schakel tussen de business (de opdrachtgever) en de oplossing (het ontwikkelingsteam). Een business analist is van begin tot eind betrokken bij alle onderdelen uit de Business Change Lifecycle om optimale business waarde te borgen. Een business analist consultant bij Mobilee heeft daarbij oprechte aandacht voor de mens in de organisatie en is een kritische, inhoudelijke kennispartner. Als business analist consultant bij Mobilee spreek je de taal van zowel de business als IT en ben je een verbinder op alle niveaus. Hij of zij is in staat complexe zaken simpel te verwoorden en te visualiseren en beschikt over de nodige adviesvaardigheden en is communicatief sterk.

Een business analist speelt een steeds grotere sleutelrol voor de efficiëntie van de organisatie, processen en IT. Het dichten van de kloof tussen deze werelden is waar het voor een business analist om draait. Alle organisatieniveaus worden hierbij betrokken: strategischtactisch en operationeel.

Als je energie krijgt van het analyseren en doorgronden van een probleem of proces en je het leuk vindt het echte probleem boven wat er te halen, dan kan consultancy echt iets voor je zijn. Je beschikt naast analytische vaardigheden en een kritisch denkvermogen ook over adviesvaardigheden. Je bent goed in het opbouwen en onderhouden van relaties en bent in staat te beïnvloeden en onderhandelen. Je bent resultaatgericht, hebt aanpassingsvermogen, je kunt goed luisteren, bent mondeling vaardig en overtuigend. Naast deze persoonlijke kwaliteiten heb je ook inhoudelijke kennis en ervaring nodig. Je kunt hierbij denken aan bijvoorbeeld kennis over projectmanagement, stakeholdermanagement, business- en procesmodellering, portfoliomanagement en requirements engineering.

Vacatures

Data analist consultant
Business analist consultant Utrecht