Interview met consultant en fantasy liefhebber Richard

24 juni 2021
Interview Nieuws over/van Mobilee

Richard werkt alweer een tijd bij Mobilee. Zijn passie ligt binnen project- en verandermanagement en in zijn vrije tijd trekt hij er vaak op zijn racefiets of mountainbike op uit.

Niet alleen het fietsen zelf vindt hij leuk, ook kan hij uren zoet zijn met het sleutelen aan zijn fietsen. Als je hem vraagt wat hij het liefste vandaag zou willen doen dan is het met zijn gezin met de tent op vakantie gaan richting de bergen of gaan skiën. Daarnaast leest en kijkt hij graag het fantasiegenre zoals de boeken en films van Tolkien en George Martin. En een verrassend weetje: Richard mag graag keihard (dat lukt eigenlijk alleen in de auto) Prog Metal draaien!

Consultant Richard Groen

Maak kennis met deze allrounder van Mobilee!

Richard woont sinds 7 jaar in Vleuten met zijn vriendin en twee kinderen. Geboren in Rotterdam, vertrok hij al jong voor het werk van zijn vader naar Joegoslavië. Na enkele jaren kwamen ze weer terug naar Nederland  en gingen ze wonen in het landelijke Drenthe. Richard studeerde Bedrijfsinformatica in Enschede. Deze opleiding had toen nog een andere lading doordat IT een ‘nieuwe tak van sport’ was en daarmee een andere volwassenheidsniveau had. Projectmatig werken was al een belangrijk onderdeel binnen de studie. Zijn eerste baan na zijn studie was bij het systeemhuis van wapen en commandosystemen bij Defensie en deze baan was tegelijkertijd onderdeel van zijn dienstplicht. Hier hield hij zich voornamelijk bezig met de kwaliteit van software-ontwikkeling.

Consultant Richard Groen samen met Rianne werkzaam bij Mobilee achter laptop

Al snel kwam Richard erachter dat het verandercomponent binnen zijn werk hem het meeste aantrok. Zo deed hij bij verschillende werkgevers ervaring op binnen verander- en projectmanagement en kwam via een oud collega in 2010 als consultant bij Mobilee terecht.

Hoe typeer je jezelf als werknemer?

Ik ben een allrounder maar wel met de focus op inhoud. Ik geef mensen graag een doel om naartoe te werken en tegelijkertijd ben ik er om te faciliteren: het overzicht te bewaren, het tempo in hetConsultant Richard Groen werkzaam bij Mobilee achter laptopproject te houden en bijvoorbeeld de capaciteiten binnen een team volledig te benutten. Het leuke hieraan is om de inhoud van de vraag van de klant/opdrachtgever (wat is het probleem?) te koppelen aan projectmanagement (hoe pakken we dit aan?) en uiteindelijk het gehele traject te mogen uitvoeren. Zo werk je op een integrale manier naar een duidelijk doel toe door processen te optimaliseren en constant de afweging te maken wat de impact is op de organisatie. Belangrijk hierbij is hoe je de organisatie meekrijgt in de verandering met de (beperkte) middelen die je tot je beschikking hebt.

Ik heb veel gewerkt voor uitvoeringsinstanties zoals gemeentes. Organisaties die midden in de maatschappij staan vind ik mooi. Vanuit de overheid heb je altijd te maken met wet- en regelgeving wat de verandering in de organisatie gecompliceerder maakt.

Waarom heb je gekozen voor Mobilee?

Ik koos voor Mobilee omdat het meteen voor mij duidelijk werd dat ze heel gericht waren op de (ontwikkeling van de) medewerker, projecten doen op het vlak tussen proces, mens en IT  altijd zoeken naar de klik tussen de opdrachtgever en de consultant. Er is heel veel respect tussen collega’s. De professionaliteit staat op een hoog niveau binnen de organisatie en de drive om kwaliteit te leveren, intern en extern, is uitzonderlijk om te zien. De Mobilee’er neemt altijd  de vraagstelling en problematiek bij de klant zeer serieus . Feedback richting elkaar maar ook richting de klant wordt niet geschroomd waardoor er een hoog niveau van transparantie is. Dit werkt gewoon heel fijn en zie je terugkomen in alle facetten binnen de organisatie.

Je ziet ook dat nieuwe werknemers heel hartelijk worden ontvangen. Er wordt meteen een buddy en HR-manager toegewezen zodat vragen en wensen vanuit de medewerker goed belegd worden binnen de organisatie. Er is enorm veel interesse in elkaar en men denkt proactief mee over vragen die er spelen binnen de organisatie. Misschien cliché maar het voelt simpelweg als een tweede familie.

Wat was tot nu toe je hoogtepunt binnen Mobilee?

Mijn hoogtepunt binnen Mobilee zou zijn de opdracht die ik enkele jaren geleden heb uitgevoerd bij de Gemeente Den Haag. Hier mocht ik een reorganisatie begeleiden voor sociale zaken en werkgelegenheid. Niet alleen keek ik naar de structuur binnen de organisatie maar ook naar het hele dienstverleningsconcept en het proces dat hierachter lag. Hoe gaat de Gemeente Den Haag in zijn dienstverlening om met zijn bewoners? In dit analyse- en projectmanagementvraagstuk vond ik de betrokkenheid vanuit de organisatie, zijn medewerkers en mijn opdrachtgever, bijzonder groot. In de uitvoering klopte gewoon alles en was bijvoorbeeld OR, communicatie en HR volledig aangelijnd.

Waar ligt je expertise? Waarin heb je je ontwikkelt?

Mijn expertise ligt op het gebied van verander- en implementatiemanagement. Ik werk graag samen met een divers kleurenpalet van professionals. Door voor een integrale aanpak te gaan, dus met een multidisciplinair team van  kundige professionals, kan ik me steeds meer focussen op het implementatieproces. Het is elke keer weer een mooie uitdaging om verschillende belangen van alle stakeholders samen te brengen richting één doel.

Welke uitdagingen zie je vaak langskomen bij opdrachtgevers?

De uitdaging zit hem vaak in het meetbaar maken van de verandering en de definitie van ‘wat is er klaar als het klaar is’. Hoe begin je en waar is het einde? Ook is bij veel klanten op een projectmatige manier wijzigingen doorvoeren nog echt een uitdaging.

Als ik kijk naar Wendbaar organiseren dan zie ik dat organisaties nog steeds grote projecten en programma’s gebruiken om te veranderen terwijl mijn inziens kleine stappen, maar continu veranderen, effectiever is; veranderen is de nieuwe constante. Dus kort cyclisch organiseren/implementeren is voor veel organisaties nog steeds een enorme uitdaging.

Wiel Mobilee expertise

 

 

Lees ook:


Verdieping

Interview met consultant en fantasy liefhebber Richard

24 juni 2021
Verdieping

Interview met consultant en fantasy liefhebber Richard

24 juni 2021

Ontvang meer artikelen direct in je inbox:

Aanmelden